Koklokker, foodtruck og bjergluft #6
Jeg fik
selvfølgelig problemer med stigningen nærmest øjeblikkeligt, efter at vi var taget
afsted.
Morgenen begyndte ellers hyggeligt nok. Jeg havde fået
ret i, at mit tøj ikke nåede at tørre, selv om jeg havde hængt det inden for på
værelset, da der var blevet for fugtigt udenfor. På grund af covid-19-restriktioner
måtte herbergerne kun belægges med 50 procent. Den regel var ret enkel at
overholde ved at lade alle overkøjerne være tomme. Derfor havde vi, som lå i
underkøjerne, et rigtig godt sted at hænge vores tørretøj, hvis det ikke nåede
at tørre, inden det blev nat. Jakken, håndklædet og meget andet fandt også en
god plads der.
På værelset
havde vi aftalt at sætte vækkeuret til klokken syv, så alle skulle op samtidig.
Det bevirkede, at vi kunne tænde lys og pakke i ro og mag alle fire. T-shirt,
trusser og strømper fra dagen før måtte jeg hænge uden på rygsækken, så det
kunne tørre færdigt.
Morgenmaden,
som vi alle fire havde bestilt på forhånd, blev serveret nede i restauranten.
Den bestod af den samme hvide baguette, som vi havde fået til suppen om
aftenen. Men nu kunne vi få den i en ristet udgave med ost eller marmelade. Dertil
var der kaffe, te og juice. Alle fik også udleveret en myslibar. Vi, som havde
betalt for det, fik vores sandwich. Og så var det på tide at tage af sted.
Friederike
gik tidligt, Tine og jeg gik samtidig og Kathrine, som talte ivrigt med en
belgisk fyr, blev siddende lidt længere, da vi gik.
Som sagt var
stigningen en udfordring for mig næsten med det samme. Men jeg huskede på
slentreteknikken og tog det så langsomt, som det var nødvendigt. Igen måtte jeg
finde mig i at blive overhalet konstant, men Tine tog den med ro og fulgtes med
mig. Hun påstod hårdnakket, at hun heller ikke var i form til stigningerne, og
det var endda muligt, at hun talte sandt.
Jeg sendte en
del kærlige tanker til min far. Han sagde ofte, at med list og med lempe kan
man klare en kæmpe. Et glimrende motto, som han kunne bruge i mange
situationer. Oftest mente han, at man ikke skulle mase på, men i stedet tænke
sig om, og være smart. For mig, som jeg gik der i Pyrenæerne, betød det, at
hvis jeg tog det stille og roligt i mit eget tempo, ja, så kunne jeg faktisk
godt komme over selv et bjerg.
Da jeg drog
ud på min camino, var det ni måneder siden min far døde. Tyve år for tidligt,
og som et stort chok for os allesammen. Han døde på det tidspunkt, hvor jeg var
allermest stresset, men uden selv at være klar over det endnu, men mine
omgivelser kunne se det. Det var omtrent halvanden måned senere, da jeg kom ud
af de værste lammende tåger af chok og sorg, at jeg også selv kunne se, at der
virkelig var noget galt, og derfor opsøgte både læge og stresscoach.
Det var dem,
som satte mig i gang med at gå små ture enten i frokostpausen på jobbet eller
med hunden derhjemme. Og det gjorde jeg. Turene blev længere, og på et
tidspunkt holdt jeg op med at tage hunden med, da den ikke kunne holde til at
gå så langt.
Det var nok også
samtidig med, at jeg begyndte at læse om camino’en. Jeg læste mange historier
om mennesker, som havde oplevet en helende proces ved at gå de cirka 800 kilometer.
Og jeg kan huske, at jeg tænkte, det er da det, jeg skal.
Det viste
sig, at sti-sladderen havde talt sandt. Stigningerne i dag var bredt ud over
flere kilometer, og derfor ikke helt så stejle som dagen før. Der var også
fladere etaper mellem stigningerne, hvor vi kunne få vejret og nyde udsigten,
før det gik løs igen med en ny stigning.
Selv om
solen ikke rigtig fik magt, og der stadig lå en let dis over bjergene, var der
en helt ubegribeligt smuk udsigt, og det blev bare bedre og bedre jo højere vi
kom op. Det hele var indhyllet i lyden af koklokker fra både geder, heste og
køer, som gik frit på skråningerne. Og Baskerlandet vil jeg nu for altid associere
med koklokkeland.
Det var
koldt, så både dunjakke og regnslag måtte tages i brug. Jeg kunne konstatere,
at det var vældig praktisk med udstyr, som kan udfylde flere funktioner. En
meget prosaisk udgave af den tommelfingerregel er regnslaget, som også kan
bruges til at sidde på. Det benyttede vi os af, da vi spiste vores sandwich i 1.300
meters højde. Godt nok med stivfrosne fingre, men med en udsigt, som var Sound
of Music værdig og naturligvis med akkompagnement af koklokkerne.
Da vi havde
spist færdig, og havde fået banket lidt liv i de frosne lemmer, fortsatte vi
vores tur, og følte os som ædle, nøjsomme pilgrimme i bjergene. Vi havde nydt
vores tørre sandwich og den smukke udsigt med en slurk vand fra drikkedunken.
Hvad kan man ønske sig mere? Vi rundede det første sving på vejen, og fik øje
på en foodtruck. Der var simpelthen en fortagsom sjæl, som havde kørt en
foodtruck op på bjerget, og endda placeret den sådan, at den skabte læ for den lille
flok pilgrimme, som nu sad på træstubbe og spiste lune retter, mens de drak
dåsesodavand til.
Men det havde
vi nøjsomme pilgrimme jo ikke brug for, vi havde desuden også lige spist en
sandwich, så vi gik forbi, og syntes det var vældig morsomt at møde en
foodtruck på toppen af Pyrenæerne.
Vi gav os god
tid til at tage billeder og småfilm af den fantastiske udsigt. Vi stødte også
på det første mindesmærke over en falden pilgrim. Men det skulle vise sig, at vi
kom til at se rigtig mange af dem. Jeg så dem næsten hver eneste dag på hele
min rejse.
Kommentarer
Send en kommentar