Camino ordbog

 

Udsigt i Pyrenæerne


Bar:                                                  For mig er en bar et sted, hvor man primært kommer om aftenen for at feste. I Spanien dækker begrebet meget bredt over næsten alle steder, hvor man kan komme ind og få lidt at spise og drikke. Det gælder både kaffe/te, øl, vand og alkohol, hvis der altså ikke er dug på bordet. Er der det, er der tale om en restaurant. Det er sikkert slet ikke rigtigt i spanske termer, men det er den skelnen, jeg formår. 

Bocadillo:                                           En Bocadillo er en sandwich, som man kan købe på de fleste barer eller caféer. Den er god som frokost, og kan fås med skinke og ost, pølse eller tortilla. En tortilla er i Spanien ikke en pandekage men en æggekage eller omelet. Tortilla de patatas er således en kartoffelomelet, som man kan få i slices i sin bocdillo.

 

Buen camino:                               Pilgrimmene hilser på hinanden med et ’Buen camino’. Direkte oversat, betyder det ’God vej’ i betydningen ’God rejse’. Camino betyder nemlig vej, men repræsenterer ikke kun vejen du tilbagelægger på din ydre rejse. Det repræsenterer også din indre rejse. Så der ligger ofte mere bag ordene, fordi de fleste pilgrimme vandrer for at opnå en forandring. Hvad enten det drejer sig om at komme overens med livsforandringer, finde en ny vej i livet eller opnå syndsforladelse, kan ’Buen camino’ oversættes med: ’Jeg ønsker, at du finder, hvad du søger’ eller ’God transformation’.

Compostela:                                Compostela som et substantiv bruges om et dokument pilgrimmene kan få på pilgrimskontoret i Santiago de Compostela. Dokumentet, som har pilgrimmens navn på, er beviset på at pilgrimmen har gennemført sin pilgrimsvandring. Det koster et par euro at få compostelaet og hvis man betaler lidt ekstra kan man få et lidt større compostela som også har påført antal tilbagelagte kilometer.

Herberg:                                        Herhjemme forbinder vi nok mest begrebet herberg med et logi for boligløse eller med juleevangeliet. Men den egentlige betydning er et simpelt og billigt logi.

Langs pilgrimsruterne til Santiago ligger der mange herberger, som på spansk hedder albergues. Der kan man få en seng for ti - femten euro. Jeg har både overnattet på herberger til seks euro og på et til tyve euro. Der går man hen, når man ankommer til den by eller landsby, hvor man vil overnatte, så er der forhåbentlig en ledig seng, ellers må man videre til det næste herberg. I mange tilfælde kan man også ringe eller skrive i forvejen og booke en seng.

                                            Nogle herberger tilbyder fællesspisning for omkring ti euro. Der er ofte et køkken til rådighed, så man også kan vælge at tilberede sin egen mad, og der er vaskefaciliteter. På alle herberger er der mulighed for, at man kan vaske sit tøj i hånden, og nogle har også vaskemaskiner, som man kan benytte mod betaling.

                                            Overnatning foregår i sovesale eller på mindre værelser med køjesenge. Og sidst men ikke mindst er der masser af pilgrimsfællesskab på herbergerne.

Hospitalero:                        Hospitalero’en er værten på herberget. En sådan vært har mange roller, så jeg synes ikke rigtigt, der er et dækkende ord på dansk. Derfor bruger jeg den spanske betegnelse: hospitalero.

                                            Hospitaleros er ofte frivillige, som arbejder på herberget, men det kan også være en ejer, eller en lønnet bestyrer, hvis det er et privatejet herberg. Jeg har overnattet på store steder, som er drevet af organisationer, og som udelukkende bruger frivillige hospitaleros, og jeg har overnattet i små familieforetagender, hvor fatter og mutter selv står for det hele, samt nogenlunde alt derimellem.

                                            Jeg er sikker på, at der er definitioner på, hvordan man skelner mellem hospitaleros, værter og frivillige. Men jeg kender dem ikke.

Pilgrimsmenu:                    Man kan få en pilgrimsmenu på de fleste barer og restauranter langs den freanske camino. Det er en trerettersmenu inklusive et glas vin eller vand.

Det er ofte indrettet sådan, at man kan vælge mellem et antal forskellige forretter, hovedretter og desserter. Prisen ligger på 10-15 euro, og oplevelsen spænder helt fra topklasse luksus over udmærket til frostpomfritter og en ispind fra fryseren til dessert. Men det er også en del af den fantastiske pilgrimsoplevelse.

Og så er det værd at tage med, at værten tit lader vinflasken stå på bordet, uanset om man sidder to eller fire rundt om det. På den portugisiske kystrute oplevede jeg at der var lidt længere imellem steder som tilbød en pilgrimsmenu.  

Kommentarer

Andre læste