Tour de Nord-Öland 1

 

Nord odden, Öland

Sommeren tilbringes i Lyckeby, vores dejlige svenske natur-retreat. Men selvom der er skønt i Lyckeby, og naturen er lige uden for døren, så er det også dejligt at tage ud for at opleve andre områder når ferien giver chancer for det.

I år valgte vi at tage til den nordligste del af  Öland, og det var der flere grunde til. Dels har vi besøgt Öland flere gange, men kun på kortere visitter. Så vi havde vældig lyst til at fordybe os lidt mere på de steder som vi tidligere kun havde set i glimt. Og dels hedder øens nordlige fyrtårn Lange Erik, ( Långe Erik, det sydlige hedder Långe Jan) og da vi har en Erik i familien var det jo ganske nærliggende at se nærmere på det.

Planen var at vi skulle overnatte i shelter undervejs på en 50 kilometer lang vandretur, som skulle føre os ud til begge øens nordlige odder ( Norre udde) og tilbage til udgangspunktet tværs hen over øen. Imidlertid havde vi vores telt på taget, så da vi fandt en fin plads cirka i midten mellem de to odder valgte vi, i stedet at holde denne plads som base, og tage ud derfra de enkelte dage.

Bil med telt


På første dag skulle vi selvfølgelig besøge Långe Erik. Turen gik igennem flere spændende naturområder. Først Vargsletten (ulvesletten) et område med et varieret planteliv, som f.eks. huser flere forskellige orkideer. Vi kom derefter igennem en skov inden vi kom ud til kysten til området Neptunis åkrar (Neptuns agre) et kalkholdigt og stenet landskab med kun få planter. Carl von Linné navngav området da han besøgte Öland i 1741.

Efterhånden som vi kom længere ud på Odden dukkede Långe Erik op, først som en lille top oppe over træerne men omsider nåede vi helt ud til det 32 meter høje tårn. Der er 138 trappetrin op til platformen hvor man kan nyde udsigten fra 28 meters højde.

Långe Erik

Efter at have nydt udsigten, som strakte sig vidt omkring, vi kunne f.eks se den anden nordlige odde med naturreservatet trollskogen, som vi havde planlagt at besøge på dag 2. spiste vi en dejlig klistret is. Så gik turen hjemad igen mod teltet i Nappelund. Vi havde fantastisk vejr og da vejen hjemad nu var kendt kunne vi tage små afstikkere ind i de spændende områder.

Vargsletten, Nappelund

Tilbage i Nappelund skulle vi egentlig have spist medbragt frysetørret vandremad, tilberedt over gasapparat, men vi havde stadig madpakker. Derfor var det kun familiens yngste som kastede sig over vandremaden. Vi andre spiste madpakker og kogte varme drikke over gassen. Aftenen sluttede vi af med en lille ekstratur for at nyde solnedgangen ud over vandet inden vi kravlede op på bilen og krøb i poserne.

Solnedgang, Nappelund


Kommentarer

Andre læste